Spiel 2015

Binnenkort is het weer Spiel in Essen. Een evenement waar de meeste spellenliefhebbers het hele jaar al naar uitkijken.

Wat is Spiel?

Spiel is de grootste spellenbeurs van Europa. Het is een jaarlijks evenement van 4 dagen in Essen, Duitsland. Dit jaar is het van 8 t/m 11 oktober. Op de beurs is van alles te vinden op het gebied van spellen. Alle spellenuitgevers zijn er met stands waarop je hun nieuwste spellen kunt proberen. Tevens zijn er allerlei stands waar je spellen kunt kopen. Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere stands. Zo zijn er bijvoorbeeld stands met allerlei soorten dobbelstenen.

Von wegen Bonbon-Theke: Auf der Essener Spielemesse gibt es zahlreiche StŠnde, die WŸrfel verkaufen. Die Messe lŠuft noch bis einschlie§lich Sonntag, 828 Aussteller sind vor Ort.

Traditioneel zijn zaterdag en zondag de drukste dagen. Als je kunt, zou ik aanraden om donderdag en/of vrijdag te gaan.

Ik spreek geen Duits, is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Bijna alle uitgevers kunnen ook in het Engels uitleggen. Daarnaast zijn veel spellen in meerdere talen te verkrijgen. Tenslotte staan ook de meeste Nederlandse uitgevers op de beurs. Daar kun je dus ook altijd terecht.

Essen Spieltage 2013, old games, Alte-spiele.de

Voorpret

Voor veel mensen zit een deel van de lol van Spiel al in de voorpret. Ieder jaar komen er rond Spiel zo’n 600 nieuwe spellen uit. Die kun je natuurlijk nooit allemaal uitproberen op de beurs. Daarom kun je vantevoren al vanalles bekijken. Een paar handige pagina’s hiervoor zijn:

De lijst met alle spellen die nieuw zijn op Spiel

Min of meer dezelfde lijst in het Nederlands

Recenties zijn dit jaar lastig te vinden, maar hier is er toch 1.

Goodies, promo’s en weggevertjes

Plattegronden met de uitgevers erop

EK bordspellen

Ieder jaar wordt in Essen ook het EK bordspellen gehouden. Hier spelen van ieder land een aantal teams die het op de nationale kampioenschappen goed gedaan hebben. Sessa is hier ook vertegenwoordigd! Inge, Maikel, Ellen en Erik proberen de Nederlandse eer hoog te houden.

Sessa en Spiel

Ieder jaar gaan er verschillende leden van Sessa naar Spiel. Omdat het samen veel gezelliger is dan alleen, is het handig om van elkaar te weten wie gaat en wanneer. Laat dus, als je ook wil gaan en zin hebt in gezelschap, onder dit bericht een reactie achter wanneer je wil gaan, of je nog plek in je auto hebt, etc.

14 reacties

 1. Erik Greijdanus schreef:

  Wij (Bart, Maikel, Ellen, Heleen en ik) gaan 3 dagen: donderdag, vrijdag en zaterdag. Inge sluit zich vrijdag bij ons aan.

 2. martien schreef:

  wie gaan er alleen op vrijdag?

 3. martien schreef:

  wie gaan er alleen op vrijdag

 4. Patrick schreef:

  Ik ga dit jaar niet (vorige keer veel gekocht en we willen niet nog eens een nieuwe kast kopen), maar is er iemand die voor mij wat wil meenemen? Het gaat om klein spelmateriaal dat ik bij http://www.spielematerial.de wil bestellen.

  1. Maikel schreef:

   Ik kan wel een bestelling voor je ophalen. Laat maar even weten hoe en wat opgehaald moet worden.

   1. Patrick schreef:

    Dank je Maikel!

 5. Inge schreef:

  Ik rijd inderdaad op vrijdagochtend naar Essen en zaterdagavond weer terug. Mijn auto is verder leeg (op spelletjes na ^^), dus voel je vrij om je bij me aan te sluiten.

  1. Erik schreef:

   Handig Inge! Ik denk dat onze kofferbak terug wel vol zit 😉

 6. Frank schreef:

  Gisteren aangegeven vrijdag later op de morgen naar spiel af te reizen maar ga dit toch niet halen. Alternatief plan is voor zaterdag heel de dag.
  Heb plek over en kom langs Eindhoven (A67). Dus eventuele meerijders laat maar iets weten (b.v. via Sess mail)

  Groet, Frank

  1. martien schreef:

   hoelaat ga je erheen morgen en hoelaat blijf je daar?

 7. Mariska schreef:

  Ik rij op woensdag heen en op vrijdag weer terug. Als je mee heen en/of terug wilt rijden, laat me maar even iets weten, mijn auto is verder leeg.

  1. Erik schreef:

   Ha Mariska – spreken wij donderdag op de beurs af? Misschien even telefoonnummers uitwisselen?

 8. Jan schreef:

  Ik rijd vrijdag op en neer.
  Meerijders zijn dacht ik Niek, Annemarie en Leon.

 9. martien schreef:

  Frank zaterdag wil ik wel meerijden maar tot hoelaat blijf je daar

Reacties zijn gesloten.